FRUKTOZA NA ŻYWIENIU OPTYMALNYM – SZKODLIWA CZY TEŻ NIE ?
Wiele osób zapewne boi się spożywania cukru owocowego z powodu
naczytania się o jej szkodliwości. Ale czy rzeczywiście powinniśmy się go bać ?
No, przynajmniej osoby żywiące się Optymalnie zdecydowanie nie, a owoce stają
się bardzo dobrym źródłem węglowodanów i odrobiny błonnika (który w małych
ilościach jest potrzebny !). Jak to wygląda w teorii – czytaj od strony
biochemicznej ? Już wyjaśniam: u
zdrowej osoby na diecie niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej,
czyli na Diecie Optymalnej/Żywieniu Optymalnym fruktoza zamieniana jest na
glukozę dzięki izomerazie przy dużym stężeniu cytozolowym cytrynianu i ATP lub
gliceraldehyd i fosfodihydroksyaceton z których może powstać G3P, który jest
wykorzystywany głównie, albo do glukoneogenezy, a jeśli wchodzi do cyklu Krebsa
- do syntezy tłuszczy zapasowych, lub na glicerynian służący do syntezy seryny
lub glicerol wykorzystywany do wiązania wolnych kwasów tłuszczowych w
triacyloglicerole – Tomasz Kwaśniewski.
No dobrze, dobrze, ale niektórzy z was zapewne znają rozdział o
fruktozie w Biochemii Harpera. Jak sprawa zapatruje się w tym przypadku ?
Postaram się wytłumaczyć również i tę kwestię. W Harperze opisano typowy
syndrom „diety korytkowej” (B:T:W = 20:40:40 w % energii), który nigdy nie
występuje u zdrowej osoby stosującej się do zasad żywienia niskowęglowodanowego
i wysokotłuszczowego przedstawionego przez dr Jana Kwaśniewskiego, a który jest
charakterystyczny dla syndromu metabolicznego: otyłości bogatych, insulino
oporności, cukrzycy typ II. W przypadku „diety korytkowej” z fruktozy powstają
głównie „niezdrowe” tłuszcze nasycone, których nadmiar jest chętnie odkładany w
tkance tłuszczowej, tzn. fruktoza zwiększa wydzielanie VLDL (frakcja B-100),
który po rozpakowaniu z trój glicerydów na obwodzie (głownie w tkance
adipocytowej) zamienia się na LDL. Ale wracając do Harpera, cytuję s.166 tab.
15-2:
"Heksozy mające
znaczenie fizjologiczne - cukier - D-fruktoza, źródło - miód, hydrolizat
sacharozy i inuliny, znaczenie biochemiczne - w wątrobie i jelitach
przekształca się w glukozę i tak zużywa ją organizm."
Wytrawny biochemik dopisze, że przy użyciu izomerazy, powinien
jeszcze dodać stężenia hormonów stymulujących i antagonistycznych, aby
informacja była pełniejsza. Czy to jest teraz jasne ? W normalnym organizmie,
zdrowym, wolnym od wszelkich syndromów metabolicznych, fruktoza zamienia się na
glukozę (tak właśnie jest na Żywieniu Optymalnym).
Dalej cytat:
„Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie
znaczniej szybciej aniżeli glukoza. Jest to spowodowane tym (...)” pochodzi
z poddziału zatytułowanego: SPOŻYCIE DUŻYCH ILOŚCI FRUKTOZY MA GŁĘBOKIE
KONSEKWENCJE METABOLICZNE - czyli, przy normalnym spożyciu, a nie patologicznym
zachodzi proces: fruktoza w wątrobie i jelitach przekształca się w glukozę i
tak zużywa ją organizm.
Czyli ktoś kto cytuje: „Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie (...)” jest zwykłym manipulantem, ponieważ nie dodaje, że cytat dotyczy patologii!
Czyli ktoś kto cytuje: „Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie (...)” jest zwykłym manipulantem, ponieważ nie dodaje, że cytat dotyczy patologii!
Dodatkowy skutek - http://www.stachurska.eu/?p=13329 .
OdpowiedzUsuń