sobota, 16 lutego 2013

FRUKTOZA NA ŻYWIENIU OPTYMALNYM - SZKODLIWA CZY TEŻ NIE ?



FRUKTOZA NA ŻYWIENIU OPTYMALNYM – SZKODLIWA CZY TEŻ NIE ?


Wiele osób zapewne boi się spożywania cukru owocowego z powodu naczytania się o jej szkodliwości. Ale czy rzeczywiście powinniśmy się go bać ? No, przynajmniej osoby żywiące się Optymalnie zdecydowanie nie, a owoce stają się bardzo dobrym źródłem węglowodanów i odrobiny błonnika (który w małych ilościach jest potrzebny !). Jak to wygląda w teorii – czytaj od strony biochemicznej ? Już wyjaśniam: u zdrowej osoby na diecie niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, czyli na Diecie Optymalnej/Żywieniu Optymalnym fruktoza zamieniana jest na glukozę dzięki izomerazie przy dużym stężeniu cytozolowym cytrynianu i ATP lub gliceraldehyd i fosfodihydroksyaceton z których może powstać G3P, który jest wykorzystywany głównie, albo do glukoneogenezy, a jeśli wchodzi do cyklu Krebsa - do syntezy tłuszczy zapasowych, lub na glicerynian służący do syntezy seryny lub glicerol wykorzystywany do wiązania wolnych kwasów tłuszczowych w triacyloglicerole – Tomasz Kwaśniewski.

No dobrze, dobrze, ale niektórzy z was zapewne znają rozdział o fruktozie w Biochemii Harpera. Jak sprawa zapatruje się w tym przypadku ? Postaram się wytłumaczyć również i tę kwestię. W Harperze opisano typowy syndrom „diety korytkowej” (B:T:W = 20:40:40 w % energii), który nigdy nie występuje u zdrowej osoby stosującej się do zasad żywienia niskowęglowodanowego i wysokotłuszczowego przedstawionego przez dr Jana Kwaśniewskiego, a który jest charakterystyczny dla syndromu metabolicznego: otyłości bogatych, insulino oporności, cukrzycy typ II. W przypadku „diety korytkowej” z fruktozy powstają głównie „niezdrowe” tłuszcze nasycone, których nadmiar jest chętnie odkładany w tkance tłuszczowej, tzn. fruktoza zwiększa wydzielanie VLDL (frakcja B-100), który po rozpakowaniu z trój glicerydów na obwodzie (głownie w tkance adipocytowej) zamienia się na LDL. Ale wracając do Harpera, cytuję s.166 tab. 15-2:

"Heksozy mające znaczenie fizjologiczne - cukier - D-fruktoza, źródło - miód, hydrolizat sacharozy i inuliny, znaczenie biochemiczne - w wątrobie i jelitach przekształca się w glukozę i tak zużywa ją organizm."

Wytrawny biochemik dopisze, że przy użyciu izomerazy, powinien jeszcze dodać stężenia hormonów stymulujących i antagonistycznych, aby informacja była pełniejsza. Czy to jest teraz jasne ? W normalnym organizmie, zdrowym, wolnym od wszelkich syndromów metabolicznych, fruktoza zamienia się na glukozę (tak właśnie jest na Żywieniu Optymalnym).

Dalej cytat:
 „Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie znaczniej szybciej aniżeli glukoza. Jest to spowodowane tym (...)” pochodzi z poddziału zatytułowanego: SPOŻYCIE DUŻYCH ILOŚCI FRUKTOZY MA GŁĘBOKIE KONSEKWENCJE METABOLICZNE - czyli, przy normalnym spożyciu, a nie patologicznym zachodzi proces: fruktoza w wątrobie i jelitach przekształca się w glukozę i tak zużywa ją organizm.
Czyli ktoś kto cytuje: „Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie (...)” jest zwykłym manipulantem, ponieważ nie dodaje, że cytat dotyczy patologii!

Więcej informacji popartych badaniami w rewelacyjnej książce „Jak nie chorować?” autorstwa Jana Kwaśniewskiego. Zachęcam również bardzo mocno do czytania forum jak również artykułów znajdujących się na stronie. Linki: FORUM, STRONA

1 komentarz:

  1. Dodatkowy skutek - http://www.stachurska.eu/?p=13329 .

    OdpowiedzUsuń